Miten löytää töitä?

Jokainen meistä on jossakin kohtaa elämässään uuden työpaikan hankkimisen edessä.
Toisille se on itsestään selvää, töitä on helppo löytää ilman sen suurempaa ajatustyötä ja joku toinen taas valitsee tiekseen yrittäjyyden. Omien palveluiden tai omien tuotteiden myynnin.
Niin tai näin, tässä haluan keskittyä perusasioihin.

Toisessa blogissani olenkin kertonut hieman omasta tiestäni työelämässä eikä se ole ollut laisinkaan se tavallisin tarina eikä se helpoin. Siksi uskallankin sanoa tietäväni edes vähän siitä millä tavoin tulisi toimia löytääkseen itselleen mahdollisuuksia toimeentulolle.

Monet hyvät neuvot lähtevät siitä, että kirjoita ylös omia vahvuuksiasi. Hyvä neuvo. Jos tietää omat vahvuutensa, koska on myös meitä, joille se ei ole koskaan ollut täysin selvää ja jotka kypsymme ehkä vähän hitaammin toteuttamaan omaa elämäntehtäväämme. Miten tästä sitten voi mennä eteenpäin? Yhdellä sanalla: kokeilemalla. Kokeilemiseen tarvitaan rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta kohdata myös tuntematon.

Voit miettiä

  • ominaisuuksia -huom. ei osaamista vaan ominaisuuksia- joita sinulla on ja jotka voit hyödyntää uudella tavalla
  • uusia taitoja, jotka haluat oppia
  • sinulle mieluisia työskentelyolosuhteita
  • tutustu erilaisten, sinua kiinnostavien yritysten imagoon ja siihen, millaisia ihmisiä siellä työskentelee
  • mieti omia arvojasi ja sitä kautta työtä, joka vastaa niihin
Usein vaikkapa koulutuksen kautta hankitun osaamisen edelle menee kuitenkin ihmisen luontaiset ominaisuudet työtehtävän suhteen -voi olla korkeasti koulutettuja ihmisiä, joilla on pitkiä työttömyysjaksoja tai vastaavasti kouluttamattomia ihmisiä, joilla on aina käynyt ns. flaksi eli työtä on aina ollut.
Ja ominaisuuksia meissä riittää eli juuri niitä, jotka tekevät meistä yksilöllisiä:
  •  kyky keskittyä
  •  ideoida
  •  tehdä käsillä
  •  huolehtia
  •  organisoida
  •  rutiiniorientoituminen
  • halu liikkua
  • ongelmienratkaisukyky... Lista voi olla loputon, mutta tärkeintä on, että kaikki tämä on jo sinussa. Sinun arjessa. 
ja kaikkein tärkeintä on, että nautit siitä mitä teet. Älä ajattele liian monimutkaisesti. Muista myös se, että vain muutos on pysyvää. Sinulla on vapaus valita ihan joka hetki, jos aamulla ei huvita enää mennä työn pariin -ja muista, aina ei syy ole valitussa työtehtävässä tai ammatissa vaan joskus kyse voi olla työyhteisön ongelmista tai yrityksen huonosta johtamistaidosta. Tämä on äärimmäisen tärkeää muistaa. 
Itse olen joskus väsynyt tiettyyn työnkuvaan ja vasta paljon, paljon myöhemmin tajusin, että itse työnkuvasta nautin, mutta työyhteisö ja johtamistapa sai voimaan huonosti.

Miten niitä töitä sitten löytää?

Moni jo varmasti miettii, että mene jo itse asiaan. Kyllä, töitä on maailma täynnä ja kukaan ei voi sinua palkata jos ei edes tiedä olemassaolostasi tai siitä kuka olet ja mitä voit yritykselle antaa.
Viimeisimpään riittää ensisijaisesti halu tehdä työtä, hoitaa työtehtävät.

Nopein ja helpoin tapa on tässä edessäsi nytkin -internet.
  • tutustu työpaikkailmoituksiin
  1. https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/
  2. https://www.monster.fi/tyopaikat/?intcid=swoop_TopNav_Hae_tyopaikkoja_Selaa_tyopaikkoja
  3. https://duunitori.fi/
  4. Henkilöstövuokrausfirmat
  5. suora Googlehaku -tähän riittää, kun aloitat haun sanoilla haetaan, etsitään, avoin työpaikka ja perään ammattinimikkeitä tai työtehtäviä, jotka sinua kiinnostavat
 Ja palatakseni aiempaan, älä tässä kohtaa mieti aiempaa koulutustasi tai kokemustasi liikaa vaan ensisijaisesti kiinnostuksen kohteitasi sekä asioita, joita haluat oppia. Näin voit kasvattaa mahdollisuuksiasi. Tosin jos haluat pitäytyä hyväksi todetulla osaamisalueellasi on helppoa tehdä täsmähakuja avoimiin paikkoihin.

Työnhakua kannattaa myös laajentaa kotikulmien ulkopuolelle, koska tarjolla on paljon paikasta riippumatonta työtä. Tämä on se maailma, johon itse halusin siirtyä monien kommelluksien jälkeen.
Ja mieti myös mahdollistaako elämäntilanteesi tai luonteesi kauempana työskentelyn muutenkin eli jos olet vapaa sielu ja tykkäät reissata, huomioi myös ne mahdollisuudet.

Ja tärkeintä, rohkea päätös kokeilla uutta ja erilaistakin on osa kasvuasi ja kehittymistäsi. Epäonnistumista ei pidä pelätä. Niitä tulee väistämättäkin joskus, mutta niissäkään ei ole yleensä vain yhtä näkökulmaa vaan epäonnistumiset ovat usein monien asioiden summa eikä kaikki ole joka kerta yksin itsestä kiinni.

Tärkeintä on kyky jatkaa eteenpäin. Sinulla on aina vapaus valita.

Myöhemmin palaan vielä siihen miten sitten hakea kiinnostavaan työpaikkaan. Olen useita ihmisiä auttanut työnhaussa alkuun ihan maalaisjärkeen perustuen eli en ole alan ammattilainen, mutta tässäkin tullaan siihen, mikä kiinnostaa ja mistä on omakohtaista kokemusta.









Kommentit

Suositut tekstit